Jos Bontenbal

Jos is zijn loopbaan in 1979 begonnen bij het Rijkskadaster en vond al gauw zijn weg in 1980 naar het Gemeentelijk Grondbedrijf van de Gemeente Amsterdam (thans Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam O.G.A.). Hier werkte hij geruime tijd op de afdeling erfpacht en stapte in 1984 in het kader van de deconcentratie (stadsdelen) over naar de afdeling Grondzaken van het Stadsdeel Amsterdam-Noord. Na een periode van administratie van erfpachtaangelegenheden en assistent-projectleiding in het kader van stadsvernieuwing, werd de stap gemaakt naar makelaarswerkzaamheden in de functie als vastgoedverwerver. In deze periode ronde hij in 2 jaar zijn makelaarsopleiding af. In de jaren daarna werden door Jos vele bedrijven gekocht en verplaatst, veelal op basis van de Onteigeningswet, ten behoeve van de realisatie van stedenbouwkundige plannen (o.a. de NDSM-werf in Amsterdam-Noord). Na een periode van 20 jaar nam Jos afscheid van de gemeente en vervolgde hij zijn loopbaan bij een groot Zaans makelaarskantoor om de taxatieafdeling te versterken. Binnen een jaar werd Jos beëdigd tot makelaar/taxateur onroerende goederen.

Na drie mooie jaren in het Zaanse werd Jos benaderd door Hoekstra en Van Eck om als partner de bedrijfsmakelaardij op te zetten. In eerste instantie in Almere en daarna met een separaat kantoor Bedrijfsmakelaardij in Amsterdam-Noord. Al gauw werd Hoekstra en Van Eck de toonaangevende bedrijfsmakelaar in Amsterdam-Noord.

Gaandeweg kwam Jos tot de conclusie dat zijn hart meer lag bij het taxeren dan bij het makelen. Derhalve stapte Jos in 2011 over naar Troostwijk Waardering en Advies in Amsterdam. Hier taxeerde hij landelijk het commerciële vastgoed in gevallen van (dreigende) discontinuïteit. Dat kon gaan om “de winkel om de hoek” als grootschalig vastgoed als ziekenhuizen, chemische industriecomplexen en anderszins grootschalig vastgoed. Maar op enig moment begon het ondernemersbloed toch weer te stromen en per 1 september 2016 is Jos als zelfstandig taxateur werkzaam. In augustus 2017 werd samen met Wim B&S Taxaties opgericht.


Wim Smeijers

Vanaf 1981 is Wim al werkzaam in het vastgoed. Dat begon in 1981 toen hij projectleider werd voor de KAFI in Noord-Holland en later in Utrecht. De KAFI taxeerde in die tijd voor zeer veel gemeenten en andere overheden. Deze taxaties werden voor de WOZ gebruikt. Aangezien vrijwel alle vastgoed voor de WOZ getaxeerd moest worden in verband met de heffingsgrondslag heeft Wim hier veel ervaring in de taxatiewereld opgedaan. In deze periode is Wim ook gestart met de makelaarsopleiding. Deze opleiding is in 1986 met succes afgerond. Van 1984 tot 1987 heeft hij bij de gemeente Woerden als WOZ taxateur gewerkt.

Vanaf 1987 tot 2012 is Wim mede-eigenaar geweest van diverse ondernemingen op het gebied van de (bedrijfs)makelaardij en hypotheken en assurantiën. In deze periode heeft hij ook voor zeer veel commerciële marktpartijen zoals projectontwikkelaars, beleggers, corporaties taxaties uitgevoerd die de basis vormden voor o.a. (her)ontwikkelingslocaties. Ook heeft hij zeer veel taxaties uitgevoerd van (verhuurde) woningen voor diverse banken.

In 2012 en 2013 heeft Wim voor D-reizen als vastgoedmanager gewerkt. De werkzaamheden kwamen neer op het reduceren van huisvestingskosten door te grote winkels te splitsen, onderverhuren, nieuwe huurders zoeken, alle huurcontracten beoordelen en onderhandelingen starten voor betere contracten met beleggers en eigenaren van de panden.

In de loop van 2014 begon het “eigen-baas-zijn” weer te kriebelen en heeft Wim besloten weer een eigen taxatiebureau op te starten in de Rotterdamse regio. Dat is tot op dit moment niet zonder succes: steeds meer relaties weten het bedrijf te vinden.

In 2016 heeft Wim met Jos een bedrijfsplan gemaakt om samen te werken, de kosten te delen en de kennis van elkaar te bundelen zodat een taxatiebedrijf opgezet kon worden. Op deze wijze is B&S taxaties opgericht. In geval van topdrukte kunnen, door goed en efficiënt samen te werken, meer werkzaamheden uitgevoerd worden dan individueel mogelijk was geweest: “het geheel is meer dan de som van de delen”.